Mozaik tarihi antik çağlara uzanır. Sümerler dönemine ait MÖ 3. bin yıla ait mozaiğe benzer duvar kaplamaları bulunmuştur.
Roma İmparatorluğu zamanında daha çok şehir kaldırımlarında, meydanlarda, ev avlularında kullanılan ve Zeugma antik kentindeki yapılardan çıkarılan mozaikler bu dönem eserlerinin en güzel örnekleri arasındadır. Ayrıca Antakya'da Roma dönemine ait seçkin mozaik koleksiyonu örnekleri mevcuttur.
Mozaik sanatı farklı dönem ve kültürlerde kullanılmasına rağmen, Bizans döneminde altın çağını yaşadığı söylenebilir. Bizans döneminde başlıca resim sanatı mozaik olmuştur. Duvar ve tavan mozaikleri konusunda uzmanlaşmış ve kıymetli madenlerle süslemelere kadar ilerlemişlerdir.
İslam kültüründe ise mozaik olarak , cam küpler ve taşlar kullanılmış olsa da, İslami eserlerde, genelde desen için üretilmiş, daha sonra kenarları elde zımparalanarak boşluksuz yan yana oturacak şekle sokulmuş çini tabakalar kullanılmıştır.
Günümüzde mozaikler mobilya dekorasyonundan, yer kaplamalarına, bina giriş ve duvarlarında, iç ve dış dekorasyonlarda tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır. Hatta iç-dış mekan masa tablası dekorundan reklam panosuna kadar çeşitlenmiş bir kullanım alanına sahiptir. Doğal Taş Mozaiklerin daha fazlaca tercih edilmesinin sebebi ise elde edilmiş ürünlere göre (cam-seramik vs.) ömrünün çok daha fazla olması binlerce yıl geçmesine karşın özelliğini ve rengini kaybetmemesidir.